Dlaczego ćwiczyć z suplementacją

towiec, czy bywalec siłowni stosuje odżywki sportowe. Jednak trzeba powiedzieć, że niektóre odżywki zawierają składniki ciężko dostępne w naszej szerokości geograficznej i są dodawane do odżywek lub są ich głównymi składnikami. Do

Dlaczego ćwiczyć z suplementacją Generalnie to doskonałe miejsca, aby zaopatrzyć się w niezbędne do ćwiczeń suplementy i odżywki. Dlaczego dobrze jest ćwiczyć z suplementacją?

Odzywki przed i po treningu

Nie każdy sportowiec, czy bywalec siłowni stosuje odżywki sportowe. Jednak trzeba powiedzieć, że niektóre odżywki zawierają składniki ciężko dostępne w naszej szerokości geograficznej i są dodawane do odżywek lub są ich głównymi składnikami. Dodatkowo odżywek jest dużo rodzajów i typów, które mają różne zastosowanie i czas stosowania.

Odżywki do stosowania przed treningiem to takie które podkręcają nasz organizm na wyższe obroty oraz zawierają składniki pobudzające mięśnie do wydajniejszej pracy. Często zawierają też kofeinę czy inne pobudzacze. Odżywki po treningu to z reguły odżywki białkowe lub mieszanki z białkiem. Czas po zakończonym treningu jest najlepszy na tego typu odżywkę, ponieważ wtedy nasz organizm najlepiej się zregeneruje.


Różne rodzaje białka

Odżywki białkowe można podzielić na trzy duże grupy, wskazujące na ich pochodzenie. I kolejno mamy na rynku białka roślinne, z pszenicy, ryżu, czy sojowe. Kolejne są białka serwetkowa (mleczne) oraz zwierzęce niemleczne. Każdy z tych typów ma swoje właściwości, wchłanialność oraz inne ważne dla sportowców parametry.

Izolat serwatki jest najlepszy jako po treningów, ponieważ szybko się wchłania i dobrze odżywia nasze mięśnie po wysiłku fizycznym. Co ciekawe najgorzej przyswajalne są izolaty białka wołowego. To jaka odżywkę będziecie stosować, zależy od waszych potrzeb na dodatkowe białko w diecie, pamiętając, ze to właśnie w diecie powinno być tego białka wystarczająco.


Cytat z Wiki: normy żywienia

Normy żywienia ? przyjęta na podstawie badań ilość energii i składników odżywczych wystarczająca zaspokojeniu znanych potrzeb żywieniowych praktycznie wszystkich zdrowych osób w populacji. Spożycie zgodne z określonymi w normach ma zapobiec chorobom z niedoboru energii i składników odżywczych, a także szkodliwym skutkom ich nadmiernej podaży. Należy pamiętać, że normy opracowywane są dla grup ludności, a nie dla poszczególnych osób i przeznaczone są dla ludzi zdrowych. Osoby chore powinny stosować się do zaleceń żywieniowych wyznaczonych przez lekarza specjalistę.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Normy_żywienia