Trening i efekt- suplementacja

starty glikogenu mięśniowego. Niedostateczne uzupełnienie diety aminokwasami czy węglowodanami może w krótkim czasie doprowadzić do katabolizmu mięśni, co prowadzi do zaniku masy mięśniowej. Ogólnie przyjętą zasadą jest, że bez

Dodane: 04-01-2017 06:00
Trening i efekt- suplementacja

Po treningu - suplementy. Cytat z Wikipedii

Po wysiłku należy przyjmować węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym (węglowodany szybko przyswajalne - cukry proste). Ich stosowanie uzupełnia starty glikogenu mięśniowego. Niedostateczne uzupełnienie diety aminokwasami czy węglowodanami może w krótkim czasie doprowadzić do katabolizmu mięśni, co prowadzi do zaniku masy mięśniowej.

Ogólnie przyjętą zasadą jest, że bezpośrednio po treningu przyjąć należy odpowiednio dużą dawkę węglowodanów (od 50g do nawet 150g), szybko wchłanialnego białka w postaci izolatu lub hydrolizatu białka serwatkowego (od 25g do 45g) oraz kreatynę (od 5g do 10g). Osoby ćwiczące wyjątkowo ciężko powinny także przyjmować porcję aminokwasów rozgałęzionych BCAA lub glutaminy

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Suplement_(kulturystyka)


Przyjmowanie białek według opracowanego planu

Białka cieszą się wśród sportowców ogromną popularnością. Różne suplementy białkowe są przyjmowane czasami również przez kulturystów oraz przez osoby wykonujące intensywne ćwiczenia fizyczne. Najbardziej bezpiecznym sposobem na przyjmowanie białek jest po prostu stosowanie diety bogatej w produkty białkowe, również suplementy białkowe powinny być przyjmowane ściśle według wskazań lekarzy czy dietetyków.

Zwłaszcza sportowcy przyjmują białka według wcześniej opracowanego planu, który podporządkowuje ilość przyjmowanych suplementów do intensywności aktualnie odbywanego treningu. Dzięki temu sportowiec może nieco odciążać swój organizm od ilości przyjmowanych suplementów wówczas, kiedy nie ma zaplanowanych żadnych zawodów, a z drugiej strony może szybciej dojść do najwyższej formy.


Czym są superfoods?

Superfood ? termin marketingowy wykorzystywany do określania nieprzetworzonej żywności pochodzenia naturalnego, rzekomo bogatej w składniki odżywcze, których ilość i właściwości mają działać korzystnie na organizm człowieka.

Termin po raz pierwszy został użyty przez Aarona Mossa w czasopiśmie ?Nature Nutrition? w 1998. Określenie to szybko stało się wykorzystywanym hasłem w artykułach, pojawiających się w gazetach i czasopismach, które miały za zadanie poszerzyć wiedzę na temat zdrowego odżywiania oraz zaleceń dietetycznych. Bardzo szybko pojęcie super żywności zostało wykorzystane przez marketingowców i przemysł spożywczy, tak, aby ich produkty były bardziej atrakcyjne dla klientów

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Superfood